Sabtu, 26 Julai 2008

BBQ






Assalamualaikum…
Kalian pernah melanggar peraturan asrama?peraturan kolej? Hari ini ana dan kawan-kawan ana melanggar peraturan kolej.nak tahu ape? Bukan fly, bukan ponteng xtvt …tapi memasak di dalam kolej.hahaha
Jahat kan kami ni..bukan ape, kawan-kawan ana dan ana sendiri sebenarnya lapo nak makan BBQ.so, ana dan kawan2 memulakan operasi yang dirancang kira2 2 hari sahaja.kelakar kan.idea dari kawan ana lah tu.siti hajar…akhirnya setelah perbincangan yang dimulai dengan perbalahan tarikh, ye lah kawan-kawan ana ni semuanya mengambil minor lain2, so, kelas penuh.xda masa nak setel barang, setel bahan.



aishah menumbuk bawang dgn batu.


Akhirnya pada tarikh 23 julai 08 pukul 2 petang setelah habis kelas, kami berkumpul di dalam sebuah bilik.nak tahu bilik sape? Bilik anal ah.aduhai.mujurlah ana tak da romet..dapat juga melakukan perbuatan yang tidak direstui ini tanpa gangguan.namun, ketaq tu memg ada.ye lah nak langgar peraturan ini memg la ketaq.peraturan kolej canselor ini tak dibenarkan bawa barang elektrik, malah iron dan kittle pun tak leh.tapi pandai2 la, pandai bawa pandai simpan.
Bising giler kawan-kawan ana dalam bilik ana, walaupun 6 orang sahaja tapi mengalahkan 60 orang.macam2 cite keluar.”syyy…senyap sikit, kang kantoi”…”woi, shidah dah marah tu”…
Nak tahu menu? Bihun goreng tom yam fillail, agar2 pelik norita, BBQ ayam fillail, air neslo bujang pekat chah,udang bakar…bihun kami masak petang ni jugak, yang lain2 tu prepare je…
Ni ha, kawan-kawan suruh cite peristiwa yg terjadi.mula2 bekas gula ana yang berwarna oren terlepas dari tangan atifah, penuh lantai bilik ana.lepas tu, agar-agar yang dimasak oleh norita membuak-buak keluar melimpahi meja study ana, penuh di meja.ana tak kata ape la, almaklumlah semua tak sengaja.lepas tu, chah pulak membuat gempar dengan menumbuk bawang dan serai dengan menggunakan batu yang dikutip di tepi2 pokok sekitar kolej.bunyinya memg kuat.(maybe orang bawah dengar…ampun),terasa macam berada di zaman batu pula.hahaha



agar-agar pelik ita.


Fillail pula menghabiskan gula ana untuk kali ke2..sadis sungguh.gula ana habis…huhuhuh.sesi bihun digoreng, ana kat tepi ja, bukan tak nak masak, biar kpd yg pakar.ehehhehe.sementara tom yam dan ayam tu nak masak, pakat-pakat buka la penutup rice cooker tu.memg kelakar.semua tak sabar nak makan.(lupa nak bagitau, rice cooker tu hasil pinjaman farhana).
Bila dah siap bihun tu, pakat-pakat rasa sorang sket.memg sedap.ana akui la, fillail memg tere masak..”woi, basi kang kalau duk cuduk cam tu” anal ah yang kecoh tu.”tak pe, tak sempat basi ni”..mana tak nye, pakat-pakat ceduk bihun tu dgn tangan.hehehhe.
Keja kami siap pukul 5.30..tu bihun n agar2 je lah..acara BBQnya malam ni selepas balik dari kolej 5 untuk daftar uspot..
Malamnnya, ana, hajar n aishah pulang awal.nak la uat bara untuk bakar ayam.puas bergaduh…hahahah.mana tak nye, masing2 ada kemahiran yang berlainan.tp Alhamdulillah, kira2 setgh jam bara yg kami idamkan menjadi..mulalah acara bakar ayam.nak tahu apa yg best? Nak bakar udang,asyik jatuh je celah pembakar.fillail ambil batang pokok ape ntah uat pencucuk.memg kelakar…
hidangan kami mlm itu.ayam bakar, sosej bakar, udang bakar, bihun tomyam dan air anggur.
Akhirnya menjadi juga program kami…semoga bertemu lagi
“adui, sekak pulak perut ni”

1 ulasan:

Qama berkata...

wah3..nak kene saman ni.
knape tak ajak skali. heheher